Ve dnech 11. až 16. prosince jsmě měli tu čest hostit v České republice Philipa Bartona, půdního specialistu, který spojuje teorii a praxi Soil food web/ Půdní potravní sítě (SFW), syntropického zemědělství, krajinářství a permakulturního designu. Doslova nás naočkoval láskou k půdě, která je hlavním předpokladem pro její ochranu a také pro ochranu klimatu.

Přednáška v Brně i Praze

Během přednášky v Brně na Mendlově univerzitě a v Praze na České zemědělské univerzitě se charismatický student slavné pedoložky Elaine Inghamové snažil zábavnou i poutavou formou objasnit, proč zdraví lidstva, krajiny i klimatu závisí na živé půdě. Ukázal, jak důležitý je v půdní potravní síti poměr dusíku a uhlíku a vysvětlil, že tento poměr můžeme snadno analyzovat prostřednictvím mikroskopu, kde sledujeme poměr mezi bakteriemi a hyfami hub. Z tohoto poměru pak můžeme definovat vhodnost naší půdy pro pěstovaní konkrétních plodin.

Philip Barton se také podělil o výsledky měření hodnot půdní potravní sítě u zakladatele syntropického zemědělství, Ernsta Götsche v Brazílii a ve výzkumné stanici Sara Ana v Bolívii, kde působí vědci ze švýcarského FiBL a technici nadace Ecotop, vedené jedním z prvních Götschových studentů, Joachimem Milzem. V obou případech je vidět, že praktiky syntropického zemědělství mohou významně urychlovat půdní regeneraci. V případě Ernsta Götsche dochází díky pravidelné prořezávce tzv. mateřských stromů až ke čtyřnásobně vyššímu přírůstku nové půdy než v blízkém pralese ponechaném bez zásahu člověka.

Záznamy z obou přednášek se pokusíme časem zpřístupnit na našem webu.


Třídenní workshop

V rámci třídenního workshopu již bylo možné jít v teorii více do hloubky a vyzkoušet si zakládání biokompletního kompostu v praxi na legendární Farmě Částkov, vedené Simonou Hrochovou, průkopnicí citlivých metod péče o půdu a její regeneraci.

Simona nás také provedla po své rodinné permakulturní farmě, kde spolu se svým mužem bezorebně pěstuje zeleninu, ale také ovoce a byliny, a to i přes zdánlivě nevhodnou půdu a minimum srážek. Ukázala nám, že na ploše obhospodařované od začátku bez pohybu s půdou/regenerativně a bez uměle dodané zálivky byla sklizeň o cca 2-3 týdny dříve než na pozemku, kde se na založení použil před lety pluh či rotavátor, a to i přes to, že byla tato plocha v době růstu pod kapkovou závlahou.

Od teorie k praxi

Philip pak provedl všechny účastníky procesem výroby biokompletního kompostu, ukázali jsme si, jak vypočítat poměr vstupních materiálů, jakým způsobem kompostovou hromadu správně založit a jak ji monitorovat pro postupné vypilování receptury ušité na míru našemu místu.

Ukázali jsme si také způsob měření zhutnění půdy, nastínili si, jak řešit problematické situace a mohli jsme vidět i přípravu nálevu prvoků a extraktu hlístic pro oživení půdní biologie.

Program vyvrcholil praktickým mikroskopováním, kde si účastníci mohli vyzkoušet jednoduchou a levnou metodu, jak monitorovat stav vlastní půdy a kompostu.

Pokračování příště?

Doufáme, že tato první návštěva Philipa Bartona v Česku bude začátkem dlouhodobější spolupráce s českými zemědělci i vědci. Rozvoj života pod zemí totiž přímo souvisí s rozvojem života na jejím povrchu. Pokud se nám tyto procesy podaří urychlit skrze metody Soil food web a syntropického zemědělství, budeme mít v rukou mocné nástroje pro regeneraci naší půdy a ochranu klimatu.

Chceme moc poděkovat Philipovi Bartonovi z Minds of Soil, Asociaci AMPI, Mendelově univerzitě v Brně, České zemědělské univerzitě v Praze, Rodinné farmě Částkov a všem českým i zahraničním účastníkům za jejich zájem a podporu, bez níž by tyto akce nebyly možné.

„Buďme jako bakterie! Staňme se nástrojem transformace.“ (Sandor Ellix Katz)


Pokud chcete, aby vám neutekly pozvánky na nadcházející akce, nezapomeňte se přihlásit k odběru novinek.

Pokud vás zajímá více o práci Philipa Bartona, podívejte se na naše další příspěvky:

Soil Food Web and Syntropic Agriculture – záznam Zoomu

Záznam webináře s předními odborníky na syntropické zemědělství